sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Whoopiet



Pitihän sitä minunkin kokeilla, että miltä ne whoopiet oikein maistuvat, kun ovat kuulemma olleet muotia jonkin aikaa. :) Jostakin blogista bongasin vegaanisen ohjeen, josta muokkasin allaolevan ohjeen. Jostakin syystä olen halukas kokeilemaan erilaisia jauhoseoksia... Kotona ei ollutkaan tuorejuustoa, joten täytteestä tuli kevennetty versio, mutta erittäin maistuvaa

Munattomat Whoopiet (10 kpl)

150 g margariinia (esim. tummansininen Keiju)
1 dl steviajauhetta
1,5 dl sokeria
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1,5 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl soijajauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria

Täyte
1-1,5 dl kuohukermaa (en mitannut)
1 prk rahkaa
tomusokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
loraus sitruunanmehua

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet hyvin.
Vaahdota margariini ja sokerit ja lisää joukkoon soijajogurtti sekä maito ja sekoita. (Tässä vaiheessa näyttää masentavan kokkareiselta.)
Kaada puolet jauhoseoksesta margariiniseoksen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Pursota tai nostele lusikalla leivinpaperin päälle yhteensä kaksikymmentä nokaretta taikinaa. Jätä nokareiden väliin useita senttejä tilaa, sillä leivonnaiset leviävät paistettaessa.
Paista uunin keskitasolla 12 minuuttia. Anna valmiiden leivonnaisten jäähtyä ensin leivinpaperin päällä kymmenen minuuttia. Irrota ne sen jälkeen varovaisesti leivinpaperista ohuella lastalla jäähtymään. Anna leivonnaisten jäähtyä täysin ennen niiden täyttämistä.
Vatkaa kuohukerma paksuksi vaahdoksi ja lisää siihen rahka. Vaahdota edelleen. Lisää tomusokeria maun mukaan sekä raastettu appelsiininkuori sekä loraus sitruunanmehua. Pyrkimyksenä on saada täytteestä kovahko joten vältettävä liikojen nesteiden lisäämistä.

Kun whoopiet ovat jäähtyneet, pursota täytettä whoopien tasaiselle puolelle ja paina toinen whoopie varovaisesti kanneksi. Nautiskele. 

perjantai 16. marraskuuta 2012

Omenakanelimuffinssit

Makean nälkään muutama muffinssi. Liekö itsepetosta, mutta yritin tehdä näistä himpun verran normaalia terveellisempiä. :)

Annoksesta tuli 10 muffinssia.

120 g margariinia  120 g
0,5 dl steviaa

0,5 dl fariinisokeria
1  kananmuna
1 dl vehnäjauhoja,
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl täysjyvävehnäjauhoja1tl leivinjauhetta
1 tl kanelia kanelia
ripaus suolaa
1,25 dl maitoa

1 omena
fariinisokeria
kanelia


Vaahdota margariini ja sokerit, vatkaa joukkoon kananmuna sekä lisää varovasti joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Pilko omena pieniksi kuutioiksi ja pyörittele fariinisokerissa ja kanelissa. Jaa taikina muffinssivuokaan ja painele omenanpalat taikinaan. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

lauantai 27. lokakuuta 2012

Kevyt lounassalaatti lohesta

Lounaaksi tein edellispäivän tähteeksi jääneestä lohesta salattia. Kiinankaalia, tuoretta kurkkua, kirsikkatomaatteja, keitettyä kananmunaa ja lohta. Salaatinkastikkeena Pirkan Parhaat Sitruunavinaigrette -salaatinkastiketta, joka on aivan ihanaa.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Basilika kukkii

Keväällä ruokakaupasta ostettu ja isompaan ruukkuun siirretty sekä muutaman kuukauden ulkoillut ruukkubasilika kukkii nyt. :)

Mustikkamuffinssit

Eilen tekaisin muutaman mustikkamuffinssin kahvipöytään. Kinuskikissalta löysin loistavan ohjeen. Tosin kaikki ei aina suju niinkuin suunnittelee. 

Minulla ei sattunut olemaan jogurttia, joten jouduin vähän soveltamaan. Käytin jogurtin tilalla sitruunatuorejuustoa ja kermaa, mutta koska kermaa oli liian vähän, jäi taikinan koostumus liian tiukaksi, jolloin se ei kohonnut odotetulla tavalla. Lisäksi muffinssit joutui lusikoimaan vuoista, kun mustikat valuivat vuoan pohjalle. (Syynä kova taikinan vaiko  pakastemustikat?).

Mutta koska maku oli mainio, lisään reseptin tähän, jotta löydän sen myöhemminkin.  Sitten kun minulla on sitä jogurttia. :)

Kinuskikissan resepti ja omat muutokseni sulkeissa:

Taikina:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria (käytin fariinisokeria)
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g vaniljajugurttia (ei ollut, käytin kermaa ja sitruunatuorejuustoa)
4 dl mustikoita
Muruseos:
50 g voita tai margariinia
1 dl ruokosokeria (käytin tavallista hienoa sokeria)
2 dl kaurahiutaleita

Vatkaa voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää seos taikinaan vuorotellen vaniljajugurtin kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon mustikat.
Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Jätä tilaa muruseokselle.
Sulata voi/margariini ja sekoita joukkoon ruokosokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos vuokiin taikinan päälle.



lauantai 13. lokakuuta 2012

Minttusuklaakuppikakut




Laktovegetaarin tyttäreni juhliin etsiskelin uutta reseptiä, ja löysinkin Chokochililtä mukavan kuuloisen vegaaniohjeen. Tein täsmälleen reseptin mukaan ja itse kakkusesta tuli rakenteeltaan hyvä munattomuudesta huolimatta ja sopivan minttuinen ja suklainen, vaikka vaalea pohjataikina onkin. Mutta tuota päällystä voisin seuraavalla kerralla pähkäillä vielä lisää, koska rasvasokerikreemi tuntui vähän liian raskaalta ainakin omaan makuuni. Mutta silti, hyviä olivat ja kilot sen kun lisääntyy.... 

Tässä resepti suoraan Chokochililtä kopioituna. Itse käytin soijamaitoa. Omat muutokseni suluissa.

12-15 kpl
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl mariannerouhetta
  • 0,5 dl tummaa suklaata rouhittuna
  • 0,5 tl piparminttuaromia
  • 0,5 tl vanilja-aromia
  • 1 dl margariinisulaa
  • 3 dl soija- tai kauramaitoa
Suklaakuorrute:
  • 1 dl margariinia
  • 6 dl tomusokeria
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • n. 3,5 rkl soija- tai kauramaitoa (laitoin aika paljon enemmän)
  • pari tippaa vanilja-aromia
Minttukuorrute:
  • 0,5 dl margariinia
  • 3 dl tomusokeria
  • n. 1,5 rkl soija- tai kauramaitoa (laitoin aika paljon enemmän)
  • 1/4 tl piparminttuaromia
  • pari tippaa vihreää elintarvikeväriä
  1. Sekoita kuivat aineet yhteen.
  2. Sekoita toisessa kulhossa margariinisula, soijamaito ja aromit. Lisää kuivat aineet nesteeseen parissa erässä.
  3. Lusikoi taikina muffinsivuokiin, jätä vuokiin noin 1/4 kohoamisvaraa ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. (Johtuu ehkä uunistani, mutta minun piti paistaa yli puoli tuntia.) Anna jäähtyä kunnolla ja tee sitten kuorruteet. 
  4. Tee kaksi erillistä kuorrutetta ja yhdistä ne vasta pursotinpussissa. Lisää kuorrutteisiin nestettä vähän kerrallaan, jotta siitä ei tule liian löysää. Säilytä  valmiit cupcaket jääkaapissa.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Omena-ranskankermapiirakka





Omenia riittää, joten lisää omenaleivonnaisia... Tämä resepti on peräisin Lunni leipoo -blogista.

Omena-ranskankermapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
75 g kylmää voita
3-4 rkl kylmää vettä

Täyte:
2,4 dl ranskankermaa
2 munaa
2 dl sokeria
2 rkl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 7 dl omenoita (esim. 6 omenaa tai enemmän)

Päällinen:
0,8 dl jauhoja
0,8 dl sokeria
0,8 dl kaurahiutaleita
1/4 tl suolaa
55 g voita

Valmista pohja nyppimällä jauhot ja suola kylmän voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kääntele/painele lastalla kiinteäksi taikinaksi. Laita kylmään kelmussa noin tunniksi.

Valmista odotellessasi täyte. Sekoita kulhossa ranskankerma, munat, sokeri, jauhot, kaneli ja suola. Kuori omenat ja poista keskiosa. Pilko pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita ranskankermatäytteen joukkoon.

Jauhota leivonta-alusta ja kauli taikinaa, käännä aina välillä 90 astetta kellonmyötäisesti. Kun taikina on pari senttiä normikokoista piirakkavuokaa suurempi, nosta se voideltuun vuokaan kaulinta apuna käyttäen. Painele reunoille ja pohjalle, älä kuitenkaan venytä tai runno.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Sulata päällisen voi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista uunissa 20-30 minuuttia. Leikkaa vasta jäähtyneenä.


Itselläni puolen tunnin paistamisen jälkeen piiraan pinta oli aivan vaalea, joten nostin vähän lämpötilaa ja annoin olla vielä 10-15 min. Liekö uunissa vikaa. Piiras oli melko makea mutta huippuhyvää. Tätä tulee takuuvarmasti tehtyä uudelleen. Rapsakka pohja yhdistettynä mehevään täytteeseen ja rapeaan kauramurupäälliseen, namskis!

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Omenakanelimuffinssit (munaton)






Omenapuumme teki tänä kesänä ensimmäistä kertaa kunnon sadon, joten niistähän pitää leipoa kaikenlaista. Tällaisia tänään. Ohje on mukailtu Härkäpapua sarvista- kirjan muffiniohjeista.



2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl kanelia

1 dl sokeria

3 tl leivinjauhetta

0,5 dl öljyä

2 dl maitoa

omenaa pieninä kuutioina n. 3-4 dl



Sekoitin kuivat aineet ja lisäsin öljyn ja maidon nopeasti sekaan. Pehmensin omenakuutioita keittämällä niitä kattilassa tilkassa vettä hetken aikaa. siivilöin nesteen pois ja sekoitin omenakuutioihin vielä vähän sokeria ja kanelia. Lisäsin omenat muffinssitaikinan sekaan. Paistoin silikonisella muffinssipellillä ilman paperivuokia 225 asteessa n. 15 minuuttia.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Omenakaurapaistos






Vuoan pohjalle



Omenia

sitruunanmehua

kanelia

sokeria

perunajauhoja



Muruseos:



150 g maidotonta margariinia sulatettuna

1,5 dl fariinisokeria

4 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja



Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko uunivuoan pohjalle ja valuta päälle hieman sitruunan mehua. Lisää kaneli, sokeri ja perunajauhot. Määrät riippuvat omenien määrästä...



Sekoita kulhossa sulatettu margariini, fariinisokeri, kaurahiutaleet ja vehnäjauho. Levitä tasaisesti omenien päälle uunivuokaan ja paista n. 30 min 200 asteessa. Tarjoile maidottoman jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.





Nam! :D

maanantai 27. elokuuta 2012

Mansikoita ranskankermalla






Mansikoita ja ranskankermaa, johon on sekoitettu valmista kinuskikastiketta, hiukan hienoa sokeria sekä vaniljasokeria.

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kvinoa-fetalisuke


Sain viimeisimmästä Kodin Kuvalehdestä innostuksen kokeilla kvinoa-fetalisuketta. Laitoin siihen kvinoaa, fetaa, purjosipulia, persiljaa, kuivattuja karpaloita, hasselpähkinärouhetta, valkosipulioliiviöljyä. Kvinoan keitin kasvisliemessä. Muutoin tuo oli suunnilleen lehden ohjeen mukainen, mutta kun kotona ei ollut punasipulia, laitoin sen tilalle tuota purjoa. Lisäksi keitin kvinoaa varmaan parikymmentä minuuttia. Lisuke syötiin broilerinfileiden kera. Täytyy sanoa, että oli jopa hyvää. Tuossa kulhossa on se, mitä siitä jäi jäljelle.



lauantai 25. elokuuta 2012

Siemenillä höystetty hiivaleipä






Olen pyörinyt paikallisten ruokakauppojen leipähyllyillä enkä ole löytänyt sellaista leipää, jota haluaisin. Niinpä piti itse sellainen leipoa. Leipään tuli vettä, hiivaa, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita, ruisjauhoja,  auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, pellavansiemenrouhetta, siirappia, suolaa ja öljyä. Määristä en osaa sanoa mitään, kun menivät kulhoon ihan näppituntumalla. Mutta hyvää tuli. :) En vaan malttanut odottaa, että leipä olisi jäähtynyt, joten leikkuujälki näyttää tuolta.

Mustapekka-tonnikalakastike

Nappasin Hiidenuhman keittiöstä- blogista Mustapekka-tonnikala kastikkeen ohjeen. Aivan mainio kastike spagetin kera.

Tein vain kahden hengen eli puolikkaan annoksen.

1 prk (yht. 140 g) tonnikalaa valutettuna
1,5 dl    kermaa
50 g Mustapekka-juustoa tai muuta pippurilla maustettua tuorejuustoa
5 cm purjoa silputtuna
sitruunamehua
suolaa

Kuullota purjo oliiviöljyssä. Lisää tonnikala ja kerma. Hauduta kastiketta 5-10 minuuttia. Rapsuta juuston pinnasta liika pippuri pois (jos tarjoat lapsille, aikuisille maistuu pippurisempikin). Paloittele juusto ja lisää se kastikkeeseen. Kun juusto on sulanut, lisää sitruunamehu ja suola.