perjantai 31. heinäkuuta 2009

Kukkurottain kasviksia


Iso oli nälkä, joten siksi iso lautasellinen. Hymy



Eli tänään syötiin pannulla haudutettuja kasviksia (oman pihan kesäkurpitsaa, paprikaa ja sipulia), fetasalaattia sekä broilerin pihvejä.

lauantai 25. heinäkuuta 2009

Raparperitosca jäätelön kera (munaton)






Raparperipuskassa löytyy edelleen mehukkaita versoja. Tein niistä lohtujälkkäriä, kun sain hurjan kesänuhan kesälomareissulla, niisk...



Pari reilun kokoista raparperin vartta pilkottuna

fariinisokeria (en mitannut, ehkä n. 1 dl)

kanelia



Laita raparperin palat voideltuun uunivuokaan ja ripottele fariinisokeria ja kanelia päälle.


Tosca:


2 dl kaurahiutaleita

1 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (Semper karkea jauhoseos)

1 dl sokeria

1 dl juoksevaa Sunnuntaimargariinia



Sekoita toscan ainekset ja levitä raparperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia. Nauti lämpimänä jäätelön kera.

lauantai 18. heinäkuuta 2009

Raparperivaniljapiiras




Tämä ei ole kovin herkullisen näköinen kuva, mutta piiras oli kyllä namia.

Pohja:

150 g margariinia
3/4 dl hienoa sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Nypi taikinaksi ja painele piirasvuoan pohjalle.

vaniljakreemijauhetta
vettä

raparperia
hienoa sokeria reilusti
kanelia maun mukaan

Tee vaniljakreemiä jauheesta. Levitä kreemi piiraspohjan päälle. Pyörittele raparperipalat sokerissa ja kanelissa ja levitä vaniljakreemin päälle. (Vaniljakreemin sijaan voit käyttää myös itse tehtyä paksua vaniljakiisseliä.)

Paista piiras 200 asteessa.

torstai 16. heinäkuuta 2009

Feta-kesäkurpitsalisäke






1 kesäkurpitsa

1 paprika

paahdettua sipulia

1 rkl siirappia

1 pkt fetajuustoa (käytin kreikkalaista lampaan- ja vuohenmaidosta tehtyä)


Laitoin teflonkattilan pohjalle tilkan öljyä ja heitin pilkotut paprikat ja kesäkurpitsat sekä paahdetun sipulin (kun en jaksanut alkaa sipuleita pilkkomaan...) perään. Haudutin niitä kattilassa silloin tällöin käännellen. Lisäsin mukaan vielä ruokalusikallisen siirappia ja loppuvaiheessa fetakuutiot niin että ne sopivasti ehtivät pehmetä. Nam!

Mustapekan soijarouhekastike






Helppo ja maukas soijakastike. Tosin kaloreita taitaa olla jonkun verran...


turvotettua soijarouhetta lievästi suolalla ja paprikalla maustettuna

2 dl kermaa

1 Mustapekka-tuorejuusto

1 rkl soijakastiketta


Turvota soijarouhetta vedessä. Sulata Mustapekkajuusto kermaan ja mausta soijakastikkeella. Lisää turvotetut soijarouheet  kastikkeeseen ja keittele hieman kokoon.

Tsatsiki






Tämä on hyvää mausteisen ruoan kanssa.



Tähän annokseen tuli:



1 Bulgarian jogurttipurkki

puolikas tuorekurkku karkeaksi raastettuna

ripaus suolaa

1 tl sokeria

tilkka puristettua sitruunan mehua


Sekoita aineet ja anna makujen tasoittua hetken aikaa kylmässä.



Terkkuja Anulle! Muistatko kulhon? :)




sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Kasvispihvit (munaton)



Kokeilin, kuinka kasvispihvit onnistuvat ilman kananmunaa. Melko hyvinhän nuo kasassa pysyivät.
















Tästä annoksesta tulee 6 pienehköä pihviä.


n. 1 dl turvotettua soijarouhetta

keskikokoinen peruna

perunan verran bataattia

1 porkkana

1omena

paahdettua sipulia

korppujauhoja

suolaa

maustepippuria

muskottipähkinää

kauramaitoa



Raasta kasvikset hienoksi, omena karkeammaksi. Sekoita soijarouhe ja raasteet. Lisää korppujauhoja ja hiukan kauramaitoa sekä pari nokaretta valkosipulituorejuustoa. Mausta. Sekoita tasainen taikina.


Paista pannulla miedolla lämmöllä pihveiksi.



maanantai 15. kesäkuuta 2009

Rippijuhlat


Nyt on sitten pikkuhiljaa toivuttu tyttären rippijuhlista. Lopun kesää saakin sitten vain olla - ei tarvitse enää hössöttää. :)

Eli tässä minun lihaton-kalaton-liivatteeton-kananmunaton rippijuhlamenu (yhden täytekakun verran sain armoa...).

Kirkosta saavuttua oli ensin tarjolla ihanaa Arvilan maatilaleipomon ruisleipää, hiivaleipää, coctailpiirakoita, juustoa sekä juusto-pastasalaattia, jossa oli pastaa, herne-maissi-paprikaa, omenaa, tummia viinirypäleitä ja juustokuutioita (Turunmaa ja Riitan herkun cheddar). Kastikkeeksi laitoin ranskankermaa ja, kermaviiliä jotka maustoin mm. sitruunamehulla, mango-currykastikkeella, makealla chilikastikkeella, pippurilla ja paprikalla. Juomina maito, mehu ja limska. Tästä pöydästä ei tullut kuvaa. :(

Tässä sitten yleiskuvaa kahvitarjoiluista.


Suolaisina tarjoiluina porkkanapiiraita, samalla pohjalla tehtyjä juustopiiraita, joihin laitoin täytteeksi ruohosipulituorejuustoa ja juustoraastetta sekä kaksi voileipäkakkua, joista toinen on suunnilleen tällä ohjeella. Toisessa on yhdessä välissä tuorekurkkukuutioita ja en-enää-muista-mitä-tuorejuustoa ja toisessa välissä paprikakuutioita ja jotain toista tuorejuustoa.

Lähempi kuva voileipäkakuista tässä.



Makeita oli sitten vähän enemmän, eli vasemmalta lukien:
- raparperipiirakkaa
-vaniljapullia
-suklaakeksejä
-herrasväenleipiä
-piimäkakku
-appelsiinikakku
-kauralastuja kuivatuilla karpaloilla höystettynä
-mansikkatäytekakku (ainoa tarjottava, jossa kananmunaa)
-suklaatryffelikakku





Tässä vielä täytekakut lähempää. Tosin kakkujen koristelu ja ulkonäkö ei edelleenkään ole minun laji...

Mansikkatäytekakku...



Suklaakakku

tiistai 9. kesäkuuta 2009

Pienet porkkanapiiraat (munaton)






Rippijuhlia varten leivoin tänään porkkanapiiraita. Ohje täältä eli Maku-lehden reseptiarkistosta. Tein muuten samalla tavalla,  mutta täytettä tuli niin reilusti, että tein pohjataikinaa kaksinkertaisen annoksen, joten sain 24 piirasta. Yhden maistoin joten, tiedän, että maukkaita ja kivan rapeakuorisia piiraita tuli. Loput pistän pakkaseen, joten toivottavasti eivät kärsi siitä.

12 kpl

Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
15 g hiivaa
1 dl kevytmaitoa

Täyte:
1 rkl voita
400 g porkkanaa (raasteena)
2 dl kasvislientä
250 g sulatejuustoa (rasvaa 20-24 %) (Valio Koskenlaskija)
2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
1/4 tl mustapippuria
6 rkl persiljaa (hienonnettuna)
Valmista pohjataikina. Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää muruseokseen. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna taikinan rauhoittua täytteen valmistamisen ajan.
Sulata rasva pannulla ja kuullota porkkanaraastetta hetki. Kiehauta täytteen kasvisliemi ja liuota siihen kuutioitu juusto. Yhdistä täytteen ainekset keskenään ja mausta seos.
Painele taikina voidellun muffinipellin syvennyksiin tai paperivuokiin. Nostele täyte taikinapohjille.
Paista pieniä porkkanapiiraita 200 asteessa noin 30 minuuttia.

torstai 4. kesäkuuta 2009

Vaniljapullia (munaton)



Aivan järkyttävän hyviä...





50 g hiivaa

150 g maidotonta margariinia

5 dl vettä

1 tl suolaa

1 dl sokeria

vehnäjauhoja



Täyte:

200 g maidotonta margariinia

1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria



Leivo sopivan kiinteä (kuitenkin pehmeä) pullataikina ja anna nousta n. 40 minuuttia lämpimässä. Jaa tainika kahteen osaan ja kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi. Levitä päälle 50 g pehmeää margariinia, käännä kaksinkerroin ja kauli uudelleen suorakaiteenmuotoiseksi. Levitä päälle taas 50 g pehmeää margariinia, 1/2 dl sokeria sekä 1/2 rkl vaniljasokeria. Kääri levy rullalle ja jaa 24 kehräksi. Pane kehrät paperivuokiin kohoamaan leivinliinalla peitettynä. Tee sama toiselle taikinan puoliskolle.

Anna kohota 30-40 minuuttia. Paista 250 asteessa 5-7 minuuttia. Päälle voi vielä levittää tai pursottaa tomusokerikuorrutusta.

Suklaakeksit (munaton)






Tänään leivoin tällaisia suklaisia keksejä.


3 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 tl vanilliinisokeria

150 g maidotonta sulatettua margariinia

150 maidotonta suklaata rouhittuna



Sekoita kuivat aineet ja rouhi sekaan suklaa. Kaada joukkoon sulatettu margariini. Itsellä margariini oli vielä lämmintä, joten suklaa suli osittain, mistä keksien tumma väri.  Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyöritin taikinan palloiksi, jotka painoin matalammaksi haarukan avulla. Paistoin 176 asteessa n. 6 minuuttia.


Ihanan suussa sulavia keksejä!










tiistai 2. kesäkuuta 2009

Raparperitorttu piimäpohjalla (munaton)



Tätä tein pellillisen. Toiseen puoleen huiskaisin kanelia päälle. En osaa päättää, kumpi on parempaa.Hymy











Edit: Ohje on Valiolta. Tässä sama ohje pellilliseen piirakkaa:


Pohja:


4 dl piimää

4 dl sokeria

1 1/2 dl juoksevaa margariinia (tai sulatettua)

6,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta


Päälle:

1,5 l raparperipaloja

2 dl sokeria



Pehmitä raparperipaloja mikrossa 5-8 min (sekoita välillä)



Sekoita pohjan ainekset ja levitä uunin pannulle leivinpaperin päälle. Lisää sokeroidut raparperit pinnalle. Lisää vielä sokeria. (Happaman raparperin kanssa minä käytän reilusti sokeria...) Nolostunut


Paista 200 asteessa reilu puoli tuntia. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kinuskikissan pippurinen tonnikalapiirakka


Tätä olen tehnyt monet kerrat ja aina maistuu yhtä hyvälle, ja mikä parasta, helppo tehdä. Nauru

Edit: Eli ohje on suoraan Kinuskikissalta. Lisäsin tällä kertaa mukaan vähän silputtua ruohosipulia.

Vadelmatuorejuustotorttu (munaton)



En minä ihan leipomatta ole ollut vaikka edellisestä päivityksestä onkin jo jonkin aikaa.

Laitan nyt kuvia, ja ohjeita tulee sitten vähän myöhemmin.



Edit: Tätä piirasta syötiin vanhan työporukan kesken saunaillassa jokin aika sitten. Enemmänkin oli tarjottavaa, mutta kamerasta simahti akut ensimmäisen räpsäisyn jälkeen, joten muista tarjottavista ei sen enempää...


Tämä piiras on tehty samalla reseptillä kuin tämä täällä, mutta vaihdoin vain mustikat vadelmiksi.







torstai 21. toukokuuta 2009

Pestojuustohyrrät






Taas munattomia leivonnaisia eli tällä kertaa pesto-juustohyrriä rahkavoitaikinalla.

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Vadelmainen suklaatryffelikakku



Tein myös kokeilukakun rippijhlia silmällä pitäen. Ohje täältä. Aikas namia tuli! Ensin epäilytti tuo etikka tuossa taikinassa, mutta ei sitä enää paiston jälkeen huomaa ollenkaan. Tietääkö kukaan miksi tähän taikinaan tulee etikkaa - mikä merkitys sillä on???


Tää on oikeasti koekakku ihan vaan itelle syötäväksi, joten nuo roiskeet tuossa tarjottimella ei haittaa mitään...





Ja tältä se näyttää sisältä. Tryffeliä en saanut kuohkeutumaan, vaikka vatkain kävi jo kuumana, mutta maku on silti loistava.



 
Kakkupohja
:


  • 4,5 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 dl öljyä
  • 3 dl soijamaitoa
  • 1 tl etikkaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita etikka, öljy ja soijamaito keskenään ja lisää jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran kuin tarpeellista. Paista kakku voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa 175 asteessa uunin alatasolla 45 - 50 minuuttia. Kakku on kypsää, kun se irtoilee reunasta, ja jos tökkää kakkua tulitikulla, niin siihen ei tartu enää taikinaa.
  • kostutukseen soija- tai kauramaitoa
  • (tilkka rommia)
  • väliin tryffelimassaa ja vadelmia

Tryffelimassa
  • 100 g kookosrasvaa
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl soija- tai kaurakermaa
Sulata kookosrasva. Sekoita tomusokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe kulhossa. Lisää soijakerma ja sekoita. Sekoita lämmin kookosrasva joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes rasva on jäähtynyt. Seos on valmista kun se on selvästi vaalentunut ja kuohkeutunut.
  • pinnalle suklaakuorrutus
Suklaakuorrutus:
  • 50g margariinia
  • 150g tummaa suklaata
Sulata margariini kattilassa, nosta levyltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista.
Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta levyt soija- tai kauramaidolla, maustettuna tilkalla rommia tai ilman. Odota kunnes kostuke on hyvin imeytynyt ja levitä sitten tryffelimassaa levylle. Ripottele vadelmia tryffelin päälle ja täytä toinen kakkulevy samoin. Nosta kolmas kakkulevy päälle ja kuorruta suklaakuorrutteella.
Kakun voi tarjota heti, mutta yön yli jääkaapissa vetäytyminen vain parantaa kakkua.



Kasvisvoileipäkakku



Täällä on ollut vähän hiljaiseloa viime viikot. Olen enimmäkseen stressannut, että mitä kummaa keksin rippijuhlien tarjottaviksi, kun on nuo tytön asettamat ehdot: munatonta, lihatonta, kalatonta, liivatteetonta.


Tässä on nyt ihka ensimmäinen voileipäkakkuni. Hohhoijaa, en ole ikinä ennen voileipäkakkua tehnyt, enkä montaa kertaa missään edes maistanut, joten lopputuloksesta en osaa sanoa, onko sellaista kuin pitäisi. Ihan hyvältä tuo kyllä maistui. Välissä Marielta napattu juustoinen aura-ananastäyte sekä yhdessä välissä valkosipulituorejuustoa jonka sekaan pilkottu omenaa sekä paprikaa.








Ja tältä se näyttää sisältä. Okei, muistan kyllä seuraavalla kerralla laittaa tuon eri värisen raidan keskelle...







torstai 30. huhtikuuta 2009

Vappumunkit


Päätinpä kerrankin tehdä itse munkkeja ja mistäpä muualta olisin ohjetta etsiskellyt kuin täältä netistä.  Helppoja tehdä. Turhaan olen pelännyt rasvassa keittämistä. Yhtään rakkulaa en saanut, eikä rasvakaan syttynyt palamaan. :) Nam!


Menköön nyt tuonne pulla-kategoriaan, kun ei oikein muihinkaan sovi. Hauskaa vappua kaikille!



Makaronisalaatti


Tein myös salaattia siltä varalta, että nälkä yllättää vappuna.

Eli tässä on keitettyjä makaroneja, pakasteherneitä, hernemaissipaprikaa, majoneesia, pieni tilkka etikkaa, valkopippuria ja kinkkua sekä myöskin pieniksi kuutioiksi pilkottua omenaa.

Pienet lihapullat




Tein pieniä lihapullia vapuksi.

750 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 prk kermaviiliä
1 pss sipulikeittoaineksia
1 dl korppujauhoja

Sekoita kermaviili, korppujauhot, sipulikeittoainekset sekä kananmuna keskenään. Lisää joukkoon jauheliha ja vaivaa se taikinaksi. Ota taikinaa nokare kerrallaan ja pyöritä pulliksi leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista 200 asteessa kunnes kypsiä (en katsonut aikaa...)